Veelgestelde Vragen

Algemeen

Moet ik iets meenemen naar de shoot?

Er is niets wat je écht nodig hebt, behalve je blije hoofdje – natuurlijk! Maar als je wilt mag je natuurlijk altijd props meenemen – ballonnen, confetti, een tweede outfit – helemaal oké. Ik hoor ‘t graag wel even van tevoren.

Moet ik van tevoren nadenken over poses en foto's?

Nee, dat hoeft niet – want daar ben ik voor! Handig he ;-) Ik zorg ervoor dat jullie er mooi op staan, en zal helpen qua posities en houdingen.

Als je iets leuks online hebt gezien dan mag je dat natuurlijk altijd delen – ik kan niets beloven, maar we kunnen het altijd proberen.

Fotografeer je ook zakelijke evenementen?

Hmm, meestal niet – niet zo heel erg mijn ding ;-) Maar je kunt natuurlijk altijd even contact met me opnemen en dan kijken we wat er mogelijk is.

Wat zijn goede fotolocaties?

Oh er zijn zoveel opties! Ik vind het superleuk als jullie zelf een mooie locatie bedenken – maar het is wel altijd fijn om even te overleggen. Ik hou van buiten (stad of natuur, allebei tof), en vooral als we lekker even ‘n stukje kunnen lopen. Liever niet dus één boom in een weiland, maar een stukje natuur met verschillende plekjes of een stadje met hoekjes en bankjes. Maar ik denk graag mee! :-)

Wat als het regent?

Tja, laten we realistisch blijven, we wonen in Nederland – dit gebeurt natuurlijk best vaak ;-) Daarom plan ik altijd twee data in, zodat we er sowieso eentje reserve hebben staan. Als het mogelijk is, verplaatsen we de shoot, zodat we toch lekker buiten kunnen fotograferen.

Hoe lang duurt het voordat we de foto's krijgen?

Ik doe mijn best om jullie binnen één week een preview te sturen. Alle volledig bewerkte foto’s krijgen jullie dan normaalgesproken binnen zes weken toegestuurd.

Wat moet ik aan voor de shoot?

Trek vooral een outfit aan waar je je comfortabel in voelt! Qua kleurtjes is het natuurlijk heel mooi om samen te matchen, maar compleet gecoördineerde wit-blauwe outfits zijn niet nodig hoor ;-) Het is wel het mooist als je niet te donkere of te lichte kleuren aan hebt – het liefst niet te veel zwart/donkerblauw of wit/lichtblauw. 

Ik ben niet zo fotogeniek en maak me 'n beetje zorgen of ik wel mooi op de foto kom te staan..

Ah, no worries hoor! Bijna iedereen denkt dit over zichzelf, en het komt altijd goed ;-) Ik maak voldoende slechte grappen om mogelijke awkwardness te laten verdwijnen en ervoor te zorgen dat je spontaan op de foto komt te staan. Dus dat komt echt goed, geen zorgen! 

Hoe zit het met de betaling?

Ik stuur van tevoren een factuur met daarop de kosten voor het fotograferen en de reiskosten. Deze factuur mogen jullie tot twee weken na de datum van de shoot betalen.

Ik wil mijn foto's liever niet online.

In mijn Algemene Voorwaarden kun je lezen dat ik jullie foto’s online mag gebruiken – op deze site, maar ook op social media. Ik kan me voorstellen dat je dit liever niet wilt. Maar de foto’s online beschikbaar hebben – dat is eigenlijk mijn belangrijkste visite-kaartje ;-) Daarom is het mogelijk om je foto’s niet online te willen, maar dan vraag ik daar wel een vergoeding voor. Voor een fotoshoot is deze vergoeding 75 euro, voor een bruiloft 150 euro.

Hoeveel foto's krijgen we?

Dat verschilt per shoot, en die informatie vind je hier.

Hoe krijgen we de foto's aangeleverd?

Digitaal. Ik stuur jullie de foto’s op via WeTransfer of een Dropbox link.

Bruiloften

Maak je ook foto-albums?

Nope, dat doe ik niet! Jullie krijgen alle bestanden digitaal aangeleverd en kunnen dan lekker zelf aan de slag om er een mooi album van te klussen.

O nee! Je kunt niet fotograferen op onze dag. Kun je andere fotografen aanraden?

Absoluut! Neem eens een kijkje bij één van deze fotografen wiens werk en werkwijze ik zeker inspirerend vind:

Sjuul Fotografie

Mirjam Broekhof Fotografie

Laurie Karine de Fotograaf

Hoe lang moeten we inplannen voor de fotoshoot?

Als jullie met z’n tweeën een shoot willen kun je daar het beste ongeveer een uurtje voor inplannen, exclusief reistijd. Het is altijd leuk om op twee locaties foto’s te maken, maar denk dan wel logistiek even goed na: reizen in ‘n trouwjurk kost altijd extra tijd ;-) Als jullie op twee plekken foto’s willen maken (bijvoorbeeld in een stad en in een bos), dan zou ik per locatie ongeveer een halfuurtje plannen. Over het algemeen geldt: plan liever te ruim dan te krap! Ik kan absoluut in 20 minuten wat foto’s maken, maar het wordt wel stukken beter en relaxter als ik een uur de tijd heb ;-)

Tip: als je in de avond, tijdens ‘het gouden uurtje’ rond zonsondergang, nog wat tijd hebt is het super gaaf om even tien minuutjes weg te sneaken voor wat bonus-foto’s! 

Hoe lang moeten we inplannen voor de groepsfoto's?

Wat leuk dat jullie met jullie familie en vrienden op de foto willen! Groepsfoto’s zijn een beetje beroemd en berucht – niet? ;-) Mijn tip: zorg dat je lijstje niet te lang is, en maak geen eindeloze combinaties met/zonder bruidspaar.

Als jullie zo’n 50 daggasten hebben, en zo’n 20 foto’s willen maken, dan ben ik daar rond de 20-30 minuten mee bezig. Hierbij is het wel belangrijk een goede assertieve ceremonie-meester te hebben met een goed voorbereid lijstje ;-)

Hoe en wanneer krijgen we de foto's aangeleverd?

Binnen een week krijgen jullie een digitale preview van foto’s. De overige foto’s ontvangen jullie binnen acht weken op een USB stick in de brievenbus! 

Kunnen we met je kennis maken voordat we je boeken?

Nee, helaas niet. Ik plan een kennismakingsgesprek in, maar dan zo’n 2 maanden voor de bruiloft, als jullie me al geboekt hebben voor jullie dag. Ik ben geen full-time fotograaf, en het lukt me niet voldoende tijd te maken om vrijblijvende kennismakingsgesprekken te plannen.

Om te weten of we bij elkaar passen heb ik deze site goed vol informatie gestopt, en vraag ik ook altijd naar hoe jullie dag er uit ziet en wat voor ‘n soort mensen jullie zijn. En dan komt het eigenlijk altijd in orde! :-)

Wat als het regent bij de fotoshoot?

Tja, helaas – het gebeurt! Tijdens ons kennismakingsgesprek laat ik ook altijd even weten dat het belangrijk is om een Plan B te regelen. We kunnen wel een paar foto’s buiten maken met paraplu, maar dat houden we zeker geen uur vol ;-) Daarom: zorg voor een Plan B! Binnenlocaties die het goed doen op de foto’s zijn groot en licht! Bijvoorbeeld: een botanische tuin, museum of oude fabriekshal. Hoewel een cafeetje gezellig klinkt is er daar niet heel veel ruimte/mogelijkheid, dus denk liever wat grootser! Ik denk graag met jullie mee.

Wie/wat moet ik meenemen naar de fotoshoot?

Goede vraag! Het is allereerst handig om een extra persoon mee te nemen naar de shoot, bijvoorbeeld een zusje/vriendinnetje, of degene die de auto rijdt. Deze persoon kan spullen tillen, de tijd in de gaten houden, en helpen de jurk goed te leggen. Neem liever niet te veel mensen mee, want dat is dan weer een beetje te chaotisch en afleidend.

Qua spullen: als het een beetje nat is (geweest) is een kleedje handig, een flesje water, een spiegeltje of je emergency make-up tasje en iets warms voor als het fris is. Props: altijd leuk (ballonnen, confetti, vrolijk!), maar sleep niet te veel spullen mee.

Pro-tip: neem ook een pakje snoetenpoetsers mee. Dit zijn de beste vlekkenverwijderaars voor jurken/pakken!

Eet je met ons mee op de dag zelf?

Als het mogelijk is: ja graag! Het is mijn doel om deze hele dag zo dicht mogelijk bij jullie in de buurt te blijven, dus het is handig als ik niet weghoef om eten te fixen. Ik hoef niet per sé precies te eten wat jullie eten (personeels-maaltijd is helemaal oké), als ik maar kan eten waar jullie eten ;-)

Hoeveel foto's krijgen we?

Dat verschilt natuurlijk erg per bruiloft, maar meestal zijn het er tussen de 500 en 750.

Wat als je ziek bent?

Het is in al mijn jaren van bruiloften fotograferen slechts één keer gebeurd, maar het kan natuurlijk altijd.. ik ben ziek, of door een andere dringende reden plotseling niet in staat om op jullie bruiloft te komen. Lees in mijn algemene voorwaarden wat er dan gebeurt. 

Staat je vraag er niet tussen?

Heb je alles doorgelezen, maar toch nog iets bedacht wat hier niet bij staat? Voel je natuurlijk vrij om me te mailen!